Festivalprosalong om sakprosa for ungdom

8. september i år var det duket for historiens første prosalong på Litteraturhuset i Skien, på den årlige festivalkroa under Appelsinia, litteraturfestivalen for barn og unge.

Rammen rundt prosalongen var skjønnlitterære barne- og ungdomsforfattere som leste høyt fra bøkene sine, men det var sakprosa for ungdom som var kveldens tema.

Gi ungdom virkeligheten

Peder Samdal (t.v.) og Ole I.B. Storø (t.h.). Foto: Kai Hansen
Peder Samdal (t.v.) og Ole I.B. Storø (t.h.). Foto: Kai Hansen

Ole I. B. Storø fra Foreningen !les holdt et foredrag om hvordan det står til med sakprosaen for ungdom i dag. Han pekte på en rekke negative forhold, som at foreningen har måttet kutte drastisk i formidlingen av sakprosa til ungdom i inneværende skoleår. NFF var, som vi vet, i år igjen med på et spleiselag som reddet foreningens sakprosasatsning, Faktafyk, fra nedleggelse.

I tillegg kommer at forlagenes sakprosatilbud for ungdom absolutt ikke står i stil med etterspørselen.

– Forlagene må signalisere at sakprosaskriving for ungdom er viktig. I dag er det mye som tyder på at det gir lav prestisje å skrive sakprosa for et yngre publikum, presiserte Storø.

– Sakprosa for voksne har vært i en svært positiv utvikling. Vi ser at sakprosaen har blitt mer personlig, med en tydeligere jeg-forteller. Og at markedet for virkelighetslitteratur vokser. Men denne nye bølgen treffer ikke sakprosaen for unge i like stor grad.

Europa forklart gjennom fotballen

Etter pausen samtalte Storø med forfatteren Peder Samdal, som har skrevet boken Mario Balotelli forklarer Europa. Vi fikk presentert en sakprosabok for unge som virkelig har slått an i sin lesergruppe. I boka forklarer Samdal gjennom en rekke europeiske fotballstjerners historier aktuelle samfunnstemaer i dagens Europa, som flyktningkrisen, arbeidsledighet, psykisk helse, identitet, økonomi, krig og klasseskiller . Og han gjør det med en stor temabredde og skiftende sjangre. Peder Samdal er en forfatter som tar ungdommen på alvor. Boka er kjøpt inn av Kulturrådet.

Peder Samdal. Foto: Kai Hansen.
Peder Samdal. Foto: Kai Hansen.

– Det at boka er kjøpt inn, gir meg motivasjon til å fortsette å skrive sakprosa for ungdom, forteller Samdal. – Når boka er tilgjengelig for de unge på biblioteket, når den frem til flere lesere. Og jeg får en visshet om at boka virkelig blir lest.

Storø påpekte at det er nåløye for sakprosaforfattere å bli omfattet av Innkjøpsordningen. Og at det ikke er riktig at det er sånn. – Hva kan gjøres? spør han – og henvender seg til myndighetene og andre relevante aktører.

– Ungdom ønsker seg også bøker som er troverdige. De har det samme suget etter orientering som oss voksne. De unge er sultne på litteratur som gjør dem i stand til å overføre det leste til sine egne liv. De ønsker å bli tatt på alvor av forfatterne. Her må forlagene ta grep, lyder oppfordringen fra Storø og Foreningen !les.

35 publikummere fikk med seg Skiens første prosalong. De fikk massevis av inspirasjon til formidling og stort faglig utbytte, servert med stor innlevelse og faglig tyngde.

Teksten stod opprinnelig på trykk i medlemsbladet til Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening NFF-Bulletin 3/2016.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s